петак, 2. мај 2014.

Vitamin D štiti od multiple skleroze

Novo istraživanje pokazalo je da vitamin D pomaže u kontroli gena koji povećava rizik da osoba oboli od multiple skleroze.

Multipla skleroza najčešće se javlja u dobi od 20 do 40 godina, pa je zato glavni uzrok nesposobnosti mladih odraslih osoba.

Brojna istraživanja upućivala su na vezu između pomanjkanja vitamina D i povećanog rizika za multiplu sklerozu, no ovo je prvo istraživanje koje daje dokaz o načinu nastanka te povezanosti.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu „PLoS Genetics“, pokazalo je da poremećaj nastaje zbog nedostatka specifičnog proteina, koji se proizvodi pod uticajem vitamina D na gen odgovoran za njegovu proizvodnju, pa u skladu s time pomanjkanje vitamina D povećava rizik za multiplu sklerozu.



Gde se nalazi vitamin D?

Da bi se organizmu obezbedila dovoljna količina vitamina D, preporučuje se sunčanje, i to po 10-15 minuta dnevno, ali je neophodno i da se unosi kroz hranu. Osim u namirnicama životinjskog porekla (pre svega mleku i mlečnim proizvodima), ovog vitamina ima i u biljkama, a naročito u ljuskama kakaoa, avokadu, pečurkama i zelenom bilju, kao što su morske alge.
Vitamin D se nalazi i u maslinovom (hladno ceđenom), bundevinom, kukuruznom ili suncokretovom ulju.



http://dijetaplus.com/wp-content/uploads/2013/11/vitamin-D-300x246.jpg


Нема коментара:

Постави коментар