петак, 2. мај 2014.

Matične ćelije pomažu u lečenju multiple skleroze


http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/232371/i/1/celije-1-strana.jpg





Kod četiri pacijenta obolela od multiple skleroze iz Srbije, zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama, koja je primenjena u okviru evropske studije, u koju je uključena Vojnomedicinska akademija, tok bolesti je zaustavljen. Lekari su utvrdili da je kod bolesnika koji imaju ovo hronično oboljenje centralnog nervnog sistema, primenom ćelijske terapije došlo do povoljnog „odgovora” organizma, a u toku su pripreme za primenu matičnih ćelija i kod oboljenja amiotrofične lateralne skleroze.


Kako objašnjava pukovnik profesor dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA, kod pacijenata koji su primili ovu terapiju delimično je zaustavljen tok bolesti, oni nisu na lečenju u bolnici, već povremeno dolaze na kontrole. Zahvaljujući pomenutoj terapiji, ističe naš sagovornik, kod njih je došlo do usporene prirode toka bolesti sa blagim efektom na određene funkcije, pre svega na spazam (grčenje mišića) i nevoljne pokrete.


Primena ovih ćelija nije značajna samo za neurologiju, jer je prve pozitivne rezultate dala kod primene infarkta srca, a dr Raičević kaže da se u celokupnoj medicini očekuju pomaci. Klinika za neurologiju VMA je već nekoliko godina deo evropske studije za lečenje multiple skleroze matičnim ćelijama hematopoeze, kao deo multidisciplinarnog tima koji čine klinike za hematologiju i neurologiju i Institut za transfuziju VMA. U svim postupcima je etički odbor nezaobilazni segment procesa i neophodni uslov da bi mogla da se primeni procedura.


Izvori celija


Ima nekoliko izvora i načina uzimanja matičnih ćelija. One mogu biti embrionalnog i fetusnog porekla, ali je  primena ovih ćelija delom ograničena, jer postoji mogućnost za stvaranje teratoma – dobroćudnog tumora na mestu aplikacije, a tu su i brojne prepreke i etički problemi, posebno u procesu kloniranja matičnih ćelija, dok se one bez problema mogu uzimati iz pupčanika, koštane srži i masnog tkiva.

Нема коментара:

Постави коментар