петак, 2. мај 2014.

Ishrana za obolele od multiple skleroze



Multipla skleroza je progresivno oboljenje koje zahvata centralni nervni sistem, pri čemu dolazi do blokade ili usporavanja protoka nervnih impulsa, što uzrokuje simptome kao što su: umor, ukočenost u ekstremitetima, otežano kretanje,  poremećaj funkcije bešike i creva, problemi sa vidom.

Ishrana bogata zdravim i hranljivim namirnicama predstavlja važan deo borbe sa multiplom sklerozom. Međutim, činjenica je da ne postoji čudotvorna dijeta koja otklanja simptome multiple skleroze- ne postoji jedinstvena dijeta kojom se može tretirati ili lečiti multipla skleroza. S obzirom da je multipla sleroza oboljenje koje se odlikuje fazama pogoršanja i poboljšanja- egzarzcerbacije i remisije, kao i na to da su simptomi multiple skleroze promenljivog intenzteta, nije moguće meriti efektivnost pojedinačnih režima ishrane.

Međutim, činjenica je da je niskomasna ishrana sa visokim sadržajem biljnih vlakana veoma povoljna za osobe obolele od multiple skleroze.



Saveti obolelima od multiple skleroze:

1.       Izbegavajte  zasićene masti

Dr Roy Swank predstavio je svoju niskomasnu dijetu za multiplu sklerozu, davne 1948. Godine. On je tvrdio da zasićene masti u proizvodima životinjskog porekla, kao i tropska ulja pogoršavaju simptome multiple skleroze. Swank-ovo istraživanje je dovelo do kontroverze. Ono je sprovedeno pre nego što se moglo magnetnom rezonancom izmeriti progresija multiple skleroze. Kako god, smanjenje unosa zasićenih masti na manje od 15 grama dnevno ima pozitivan uticaj na celokupno zdravlje. To predstavlja pozitivan i zdrav korak ka povećanju odbrambenih snaga organizma.



http://www.fiteveryday.com/wp-content/uploads/2011/11/Junk-Food.jpg


2.       Izbegavajte punomasne mlečne proizvode

Iako veza između osetljivosti na mlečne proizvode i broja i težine napada simptoma multiple skleroze nije dokazana, opredeljenje za niskomasne verzije mleka, sireva, jogurta i ostalih mlečnih proizvoda, predstavlja još jednu zaštitnu strategiju koja može unaprediti celokupno zdravlje pojedinca i tako mu omogućiti da bolje podnosi simptome multiple skleroze.


http://www.debbieseymour.com/angryuterus/images/dairy.jpg



3.       Izbegavajte gazirana pića

Pića koja sadrže kofein i alkohol mogu iritirati mokraćnu bešiku. Prema nutricionističkim smernicama, najbolje je u potpunosti izbegavati ova pića, ukoliko postoje simptomi multiple skleroze koji se odnose na poremećaje funkcije mokraćne bešike.

4.       Ispitajte da li ste netolerantni na gluten

Prema rezultatima jedne studije, odabrani pacijenti oboleli od multiple skleroze i članovi njihove uže porodice imali su veću incidencu netolerancije na gluten nego što je to slučaj u opštoj populaciji.

Međutim, to ne znači da su sve osobe obolele od multiple skleroze netolerantne na gluten i da treba da ga u potpunosti izbegavaju.

Odluka o prelasku na ishranu bez glutena, tj. svih vrsta pšenica, raži, ječma, treba da bude doneta nakon utvrđene netolerancije na gluten. Tako, istraživači preporučuju rano otkrivanje netolerancije na gluten kod osoba sa multiplom sklerozom i prilagođavanje ishrane u skladu sa tim.


http://img.allw.mn/content/health/2013/05/2_all-sources-of-gluten.jpg











5.       Jedite voće umesto rafinisanog šećera

Ne naučni dokazi pokazuju da je upotreba rafinisanog šećera povezana sa pojavom tzv. „šubova“, tj talasa ispoljavanja simptoma multiple skleroze.

Takođe, suzdržavanje od rafinisanog šećera pomaže pojedincu da telesnu težinu drži pod kontrolom, što je veoma važno u tretmanu multiple skleroze.

Šećer i visokokalorične namirnice doprinose povećanju telesne težine, što dovodi do povećanja umora, koji je povezan sa multiplom sklerozom.

Takođe, prekomerna telesna težina dovodi do problema u mobilnosti i povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Pored toga, voće bogato biljnim vlaknima pomaže u prevenciji opstipacije, tj. zatvora,  koji se takođe javlja kod osoba obolelih od multiple skleroze.






Нема коментара:

Постави коментар